Zdravstvene dobrobiti ljutih papričica
Ljute papričice sadrže prehrambena vlakna te mnoštvo vitamina i minerala.
Najvažnija supstanca koju sadrže jest vrsta alkaloida – kapsaicin. On papričicama daje ljutinu, a najviše ga ima u unutrašnjosti plodova. Što su papričice ljuće, to su zdravije.
Neka od lekovitih svojstava ljutih papričica:
- jačaju imunitet
- podstiču cirkulaciju u telu
- korisne su u borbi protiv upala, alergija i infekcija
- pomažu kod tegoba disajnih puteva
- ublažavaju bolove
- podižu raspoloženje (oslobađaju hormone poput serotonina i endorfina)
- izvrsno deluju na zdravlje krvnih sudova
- pomažu u snižavanju krvnog pritiska
- smanjuju opasnost od nastanka krvnih ugrušaka
- uravnotežuju povišene nivoe holesterola u krvi
- podstiču apetit te izlučivanje probavnih sokova
- poboljšavaju probavu i rad creva
- pomažu u regulaciji prekomerne telesne težine
- sprečavaju nastanak i širenje zloćudnih bolesti
- deluju poput afrodizijaka