Вргањи са Власине краљ међу печуркама: Достиже велику цену, изузетно је укусан и може се спремати на најразличитије начине

Вргањ је од давнина био један од најпознатијих и најцењенијих печурки за јело и достиже велику цену на тржишту. Летњи се сматра најукуснијим међу вргањима.

Полуокруглог шешира светло до тамно смеђе боје, са дебелим белим препознатљивим репом и пријатним свежим мирисом меса, расте након летних киша, у полукругу, сакривен испод лишћа или иглица. Разрезан не мења боју, мада разне варијације из породице Болетус одликују се и том особином.

Припремамо га на све могуће начине. Може се користити свеж, а може се конзервисати сланом водом, прокувавањем и стављањем у саламуру. Права је посластица за кулинаре. Обично се динста на масти или маслацу са млеком и першуном. Kао додатак многим јелима чини их изузено укусним и неодољивим. Примећено је да је сушен укуснији од свежег, јер му се појачава мирис и боља су му гастрономска својства.

На подручју Власине вргањ (Болетус едулис) обично расте у храстовим, брезовим као и мешовитим шумама, има га и на пропланцима.
Време бербе је од јуна све до новембра. Kад почну суше, вргања је мање, све до средине августа. Тада почиње друго коло развоја вргања, које , ако време погодује, траје све до месеца новембра.

Србију волим

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...

Пијаце радо посећују деца: Здраве навике и забава за најмлађе

Здрава исхрана утиче на правилан развој деце, али и...

Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Сва чуда која се догађају у Острогу монаси брижљиво...