Стари добри ташци, са сиром или са џемом, храна су на којој су одрасле многе генерације. Обично би их недељом месиле баке од састојака који су се увек могли наћи у кући. Слатке ташке месиле би са домаћим џемом, па посипале шећером, маком или орасима. Слана варијанта правила се са сиром и препрженим старим хлебом ког су некад звали “дробац”. Ево и рецепта за ову традиционалну посластицу!
За тесто: 1/2 kg брашна, 3 јајета, мало соли.
За надев: 250 g пекмеза. Можете их посути на крају са 300 g млевених ораха, или једноставно само пропржити хлебне мрвице па уваљати и посути кристал шећером.
Припрема: Замесите тесто од брашна, јаја и соли, уз постепено доливање воде. Тесто затим покријте кухињском крпом и оставите да одмара око 15 минута. Развуците га оклагијом на побрашњеној радној површини, у велики круг дебљине 2 mm.
Зупчастим точкићем исеците једнаке ташке. На средину сваког четвртастог комадића ставите по мало џема. Преклопите сваки ташак и притисните са стране да џем не исцури.
Вода за ташке већ треба да буде спремна и да ври, са мало соли, у дубљој посуди. Стављајте ташак по ташак у кипућу воду и кувајте их док не испливају на површину. Вадите решеткастом кашиком у хладну воду, оцедите и прелијте са мало уља. Ташке уваљајте у дробац и поспите их мешавином шећера и млевених ораха.