Идеалан рецепт за дане након свечара и разних других славља, када преостане хране од предјела, преко куваног меса од супе, до разног печеног меса. Све то можете искористити за феноменално јело звано “војвођанске разнолије”!
Ево рецепта:
250 g куване говедине
250 g сувих кобасица
250 g шунке или неког другог преосталог меса
2 главице црног лука
1 мања главица карфиола
2 кисела краставчића
1 чаша пиринча
2 чаше киселе павлаке
1 шоља уља
1 шољица презли
со, бибер
Припрема:
Исеците месо на ситније комаде – кобасице, шунку, или било које печено месо које вам је остало. Карфиол очистите и ставите у слану воду која ври, да се обари. Црни лук очистите, оперите и исеците на танка ребарца па га помешајте са месом. Посолите и побиберите. Оставите да тако стоји док не припремите друге састојке за надев који ће освежити месо.
Пиринач скувајте, прелијте хладнијом водом и оцедите. Киселе краставчиће исеците на танке колутове. Карфиол, који се већ обарио, оцедите и поделите по цветовима или исеците. Узмите погодну ватросталну посуду, подмажите је и ређајте у њу ред карфиола, ред меса са ликом, ред пиринча и краставчића, и тако чините све док не утрошите састојке. Сваки ред треба да прелијете павлаком и уљем. По површини прелијте павлаку и уље па поспите мрвице.
Тако сложене “разнолије” ставите у претходно загрејану пећницу и пеците око пола. Послужите јело док је још топло.
Опанак