U Vojvodini se štrudla sa makom pravi za svaki važniji praznik ili dan koji je posebno obelezen u svakoj porodici. Nezaobilazna je poslastica za Božić, Uskrs, slavu ili bilo koja veća porodična okupljanja, a može biti i odlična zamena za večeru uz čašu hladnog mleka ili uz čaj. Jednostavno, štrudla je simbol pravog domaćinskog stola i umetnost je svake domaćice.
Za štrudlu sa makom potrebno vam je:
- 1 kg brašna
150 gr kristal šećera
4 žumanceta (ukoliko pravite posnu varijentu ove poslastice, izbacite jaja)
oko 7 dl mleka (ili vode)
kesice kvasca
150 gr masti ili margarina (ili posnog margarina)
Za nadev:
- 600g maka
- 500ml mleka (ili vode)
- 400g šećera
Priprema:
- Razmutite kvasac sa mlao šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da se kvasac digne.
- U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte dignuti kvasac i umesite testo. Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste.
- Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom.
- Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev:
- Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe).
- Razvijeno testo premažite tanko margarinom , a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da ”kisne”.
- Zatim je stavite u namazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C. Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je šećerom u prahu.
Štrudla sa makom
PROČITAJTE JOŠ: ČUPAVCI, posna varijanta neodoljivog kolača sa kokosom
PROČITAJTE JOŠ: POSNE KIFLICE SA DŽEMOM, takozvane “siromaškice”
PROČITAJTE JOŠ: BAKLAVA sa suvim šljivama i orasima: