“Недавно сам читала текст о бобичастом воћу и његовим бенефитима по тело”, пише руска докторка Зухра Павлова.
“Глобализација нам је омогућила да стално имамо на дохват руке разно воће и поврће. Бобичасто воће увози се са разних страна света. Тако једемо шта желимо и када желимо. Али, природа се не може преварити – бобичасто воће ће дати највећу корист телу само онда када сезонски стиже код нас. Што значи, ако једете купине у децембру – ништа од здравља!
Воће и поврће које се вештачки узгаја, нема ни половину оних корисних својтава које има током сезоне.
Друга замка са воћем је та што многи људи сматрају да воће нема калорије.Они мисле да су лубеница, јабука и бобичасто воће само вода са “витаминима”. У међувремену они на таквој “води” добију поприличан број килограма.
Имам пацијенте који су килограме добијали док су јели само лубеницу.
Морате знати једну ствар: воће је пуно фруктозе. Вишак фруктозе, посебно на празан стомак, довешће до масне дегенарације јетре. Такође, фруктоза доприноси развоју гојазности, изазива имунитет на хормон масног ткива лептина и на хормон инсулин панкреаса. То заузврат доводи до сталног повећања апетита.
То је зачарани круг.”
Аутор овог текста је Зухра Павлова, ендокринолог на Универзитетској болници у Москви. Текст објављен на сајту Ецонет.ру