Za vlašku suvu pitu vam je potrebno:
400 g kora za pitu
200 g suvih šljiva bez koštica
100 g suvog groždja
1,5-2 dl ulja
150 g oraha
250 g šećera
kašičica cimeta
Priprema
Fil:
Prvo sameljite orahe. Suve šljive iseckajte na site komade i pomešajte ih sa suvim grožđem, orasima i cimetom.
Pita
Razvucite jednu koru po radnoj površini, poprskajte je uljem, pospite sa dve kašike šećera i sa dve kašike fila. Vodite računa da 1/3 kore tom prilikom ostavite bez fila.
Nakon toga, stavite i drugu koru i ponovite isti postupak kao sa prvom, a zatim i sa trećom učinite isto.
Bočne ivice pite presavijte ka sredini, i lagano umotajte pitu tako što ćete početi od filovanog kraja ka praznom kraju.
Pleh dobro namastite uljem i u njega ređajte umotane, filovane kore.
Postupak sa korama ponavljajte, dok vam ne nestane sav fil.
Rernu zagrejte na 180 stepeni, i pitu pecite do 30 minuta, dok kora ne porumeni.
Podjednako je ukusna i topla i hladna, pa je svejedno kako ćete je servirati.
PROČITAJTE JOŠ: SALČIĆI ILI SALENJACI: Starinsko slatko pecivo