Виљушњаци су брзи, слатки пудинг – колачићи. Обликују се тако што се напослетку утисну виљушком и тиме добију облик и шару. Можете правити укус који год желите – ванилу, чоколаду, јагоду, или чак мешати… а њихов шаренкаст изглед намамиће највише децу око стола. Виљушњаци ће за трен ока нестати са тацне!
За израду виљушњака, потребно је:
125 g маслаца (маргарина)
50 g шећера у праху
2 кесице ванил шећера
50 g пудинга у праху (укус по жељи)
135 g меког брашна
Припрема:
Најпре извадите из фрижидера маслац или маргарин и оставите на собној температури да омекша како бисте лакше радили са њим. Ако у кесици пудинга нема тачно 50 грама, додајте брашна до те количине.
У једној вангли за мешење измешајте све састојке и умесите глатко тесто. Направите од теста мало дебљи ваљак, умотајте у најлон кесу или провидну фолију, па оставите у фрижидеру да се стегне неких 30 минута.
Ваљак сеците на колутове исте дебљине. Од сваког колута направите лоптицу и ређајте у тепсију коју сте обложили папиром за печење. Потом сваку куглицу притисните виљушком да се формира кексић и добије шара. Пре утискивања шаре виљушку умочите у брашно да се не лепи за тесто.
Исти поступак понављајте докле год имате куглица.
Кексиће пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени. У зависности од јачине ваше рерне биће потребно 8-15 минута, јер кексићи треба да остану исте боје као и пре печења. Значи, ако су од ваниле треба да буду бледо жуте боје.
Печене кексиће оставите на решетку да се хладе. Можете их и умакати једним крајем у отопљену чоколаду, глазуру од чоколаде или ганаж крем.
Кексићи буду укусни и хрскави и након пар дана.
stasekuva.com