Према причи распрострањеној у народу, Васина торта је настала у Параћину почетком 20-ог века а направила је једна госпођа и домаћица у знак захвалности свом зету Васи, који је спасио њену ћерку јединицу Јелену.
Наиме, Јелена је била веома нежна и крхка и тешко је подносила трудноћу. Доктор је упозорио породицу и Васу да постоји могућност да ни Јелена ни дете неће преживети порођај. Госн Васа није хтео да се помири са том неизвесношћу, сакупио је сав новац који је имао и одвео своју младу жену у Беч . Тамо је пронашао најпознатијег гинеколога, који је породио његову супругу и успео да спасе и мајку и дете.
Када се срећна породица вратила у Параћин, захвална ташта је свом зету у част припремила нову посластицу, која је добила име по њему – Васина торта.
Потребни састојци:
Кора:
5 јаја
60 г шећера
1 кашика меког брашна
50 г млевених ораха
Фил:
4 жуманца
60 г шећера
125 мл млека
125 г шећера
200 г млевених ораха
200 г путера
1 поморанџа
Шам:
4 беланцета
250 г шећера
180 мл воде
Припрема коре:
Раздвојите жуманца и беланца. Нарендајте на ситно ренде кору од поморанџе и исцедити сок од ње. Беланца умутите у чврст снег. Уз стално мућење додајте шећер и мутите све док се шећер не растопи. Сипајте брашно, орахе и жуманца и варјачом лагано промешајте. Сипајте масу у припремљен калуп за округлу кору и испеците кору у рерни загрејаној на 200*Ц, око 25 минута.
Припрема фила:
Орахе за фил потопите у млеко са 125 г шећера и кратко прокувајте. Жуманца и 60 г шећера пенасто измиксајте на пари и охладите. Умутите путер, додајте попарене орахе, крем од жуманаца, кору и сок од поморанџе и добро сједините све састојке.
Припрема шама:
Прокувајте воду са шећером док не постане густа као мед. Улупајте беланца у чврст снег и уз стално мућење додајте сируп од шећера.
Кору премажите филом а потом украсити шамом од беланаца.
Пријатно!