Sezona tikvica gotovo da je na izmaku, a mi vam donosimo odličan predlog za još jedno izvrsno jelo sa ovim povrćem. Pravi se vrlo jednostavno sa vrlo malo sastojaka koji nisu skupi.
Potrebno je:
1 kg tikvica
100 g kačkavalja
2 dl kisele pavlake
50 g putera
so po ukusu
Priprema:
Očišćene tikvice iseći na kocke 3×3 cm, a zatim ih skuvati u prethodno posoljenoj vodi. Pazite dobro da se ne prekuvaju kako se ne bi raspale.
Kačkavalj narendati i sjediniti sa kiselom pavlakom.
Skuvane tikvice iscediti i staviti u vatrostalnu posudu koju ćete prethodno namazati puterom.
Tikvice prelijte mešavinom pavlake i rendanog kačkavalja. Sve stavite u rernu na 200 stepeni desetak minuta dok varivo ne dobije zlatnožutu koricu.
Savet: Ako su tikvice mlade nije im potrebno prethodno kuvanje.
Varivo sa tikvicama odlično ide uz belo vino, teleće, riblje ili pileće meso. Ukoliko želite ovo jelo da pripremite kao glavni obrok, a ne kao prilog, onda mu jednostavno dodajte naseckane šunkarice i biće dovoljno sito.
Opanak.net