Водич за гастрономију и туризам кроз Заборављена јела Србије представља вам специјалитете домаће кухиње и туристичке атракције предела у којима су настали.
Ваљушци (шуфнудле, њоке, нудле…)
Састојци:
- 3-4 средња кромпира
- 400 г брашна
- 2 јајета
- мало соли
- 50 г маслаца
- 1 кашика уља
И још:
1 . варијанта:
- млевени кекс
- шећер
- прелив из слатка од вишања
- варијанта:
- млевени мак
- ванилин-шећер
- шећер
Припрема:
Кромпир скувајте у љусци у сланој води. Ољуштите га, испасирајте, додајте маслац и уље, и све лепо сједините. Умешајте јаја, мало посолите жуманца, уједначите масу и постепено додајте 300 г брашна. Месите као и свако друго тесто, додајући по мало брашна на радну површину да се тесто не би лепило.
Увијте у кесу (да се не би направила корица) и ставите у фрижидер на пола сата. Поделите тесто у ваљке, сеците парчад дужине 1-2 цм, па их растањите руком. Кувајте их у кључалој води с мало уља док не испливају на површину.
Процедите ваљушке, па их поспите кексом и шећером, и прелијте слатком од вишања. Ако више волите мак, онда их поспите маком, ванилин-шећером и шећером.
Маковњача
Састојци:
- 1 кг брашна
- 1 коцкица квасца
- 5 дл млека
- 1 јаје
- 1 дл уља
- 1 кашика шећера
- мало соли
- 1/2 лимуна
- 250 г млевеног мака
- 3 кашике прах-шећера
- 1 кашика меда
- 1 жуманце за премазивање
Припрема:
У 2 дл млаког млека размутите квасац с 2 кашичице брашна и шећером, да ускисне. У брашно ставите јаје, мало га посолите, промешајте, па додајте ускисли квасац, уље, лимунов сок и преостало млеко. Умесите тесто, покријте крпом и оставите барем пола сата да надође.
У међувремену га једном премесите и пропремите фил: помешајте мак, мед и прах-шећер.
Надошло тесто поделите на два дела, па их развуците, мало попрскајте уљем и премажите филом.
Уролајте, ставите у подмазан плех и оставите 15 минута да мирује, па премажите жуманцетом и пеците на 180 степени око 50 минута.