Užički medaljoni su poznat srpski specijalitet. Meso je sočno, začinjeno, a posle dinstanja, serviranje sa kajmakom je poseban šmek ovog jela.
Potrebno je:
1 kg telećeg mesa, 300 gr kajmaka, 50 gr brašna, 30 gr senfa, 2 dl ulja, 1 glavica belog luka, mleveni biber, peršunov list, so.
Priprema:
Teleće meso od filea iseći na jednake šnicle, izlupati tučkom, posoliti i pobiberiti po ukusu.
S druge strane meso uvaljati u brašno. Pržiti u dubokoj masnoći, sve dok meso ne porumeni. Potom svaku šniclu premazati senfom, pomešanim sa sitno iseckanim belim lukom. Vratiti u šerpu, sipati 1/2 čaše mlake vode i ostaviti da se na blagoj vatri još malo prokuva.
Izvaditi medaljone na veću, plitku činiju, na svaki staviti kuglicu kajmaka i posuti sitno sečenim peršunovim lišćem.
Služiti s povrćem kao sto su: boranija, krompir, grašak, barena šargarepa…