Uštipci veoma podsećaju na krofne ali su ipak bliži hlebu po vrsti sastojaka od kojih se prave. Da biste napravili uštipke potrebni su vam mleko, jaja, brašno, kvasac ili prašak za pecivo, so ili šećer i voda. Mogu da se jedu sa slatkim ili slanim nadevima. Najčešće se nalaze na meniju Srba, Hrvata i Makedonaca. U crnogorskoj verziji se zovu priganice i prave se bez jaja i mleka. Služe se, po želji, sa džemom, kajmakom ili sirom.
Evo dva recepta za pravljenje ovog jednostavnog starog jela, idealnog za doručak ili večeru:
Slani uštipci
- 4 cela jaja
- 2 dl mleka
- 2 dl vode
- 1/2 kg brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 kašičice soli
U jednu posudu odvojiti pola kilograma brašna i pomešati ga. U drugu posudu staviti jaja, brašno, vodu i so i lagano mutiti mikserom. Postepeno dodavati brašno sa praškom sa pecivo. Kada se sve sjedini kašikom, vadite uštipke i stavljajte ih na zagrejano ulje da se prže do zlatnožute boje. Servirati ih uz sir, kajmak, jogurt, ili uz nešto slatko: džem, med, eurokrem.
Uštipci- Recept sa kvascem
- 1/2 l mleka
- 1 kocka kvasca
- 1kg brašna
- po potrebi so
- 3 jaja
- prstohvat secera
U ugrejano mleko i dodati kvasac, ubaciti prstohvat soli i sećera i ostaviti da nadodje. Dodati jaja u nadošli kvasac a brašno dodavati postepeno da se dobije testo gušće od testa za palačinke i po zelji dodati so. Sve dobro sa varjačom izmešati, poklopiti i ostaviti da naraste.
Nakon sto je testo naraslo, vaditi ga kašikom i pržiti u zagrejanom dubokom ulju ili masti dok ne dobije zlatnožutu boju. Poslužiti ih uz slane ili slatke nadeve, mleko ili jogurt u zavisnosti od ukusa vaše porodice.