Сигурно сте много пута чули колико је здраво конзумирати ферментисане намирнице настале природним врењем.Оне садрже пробиотичке културе које чине многобројне врсте бактерија.
Те добре бактерије природно настањују наша црева и чине цревну микрофлору. Сви ти микроорганизми изузетно су важни за здравље пробавног система, али и читавога организма.
Kако су у цревима присутне и лоше бактерије, гљивице и остали патогени микроорганизми, они се у одређеним околностима могу размножити и лоше утицати на ваше здравље.
Ферментисане намирнице и пробиотичке културе тада могу бити од велике користи за лечење болести које изазивају штетни микроорганизми.
Откако знамо за себе, наше баке су нам у хладним месецима припремале туршију. У правом смислу те речи, туршија значи кисељење поврћа или укисељено поврће. Овај вид припреме хране обезбеђује унос нутритивно богатих намирница у периоду када нам свеже поврће није доступно.
Обично се киселе купус, краставци, парадајз, црни лук, паприка, броколи, карфиол, шаргарепа и слично. Туршија се, заиста, може припремити на хиљаду начина, а једино од начина на који је припремате зависи да ли ће и у којој мери туршија бити здрава.
Туршија у сваком смислу чува ваш организам!
Ако сте се икада запитали да ли је туршија здрава, знајте да укисељено поврће има значајне предности за ваш организам:
Здрава цревна микрофлора
Kао што вероватно знате, нашу цревну флору настањују добре и лоше бактерије. У случају нарушене равнотеже између здравих и нездравих микроорганизама у нашој цревној флори, може доћи до многих здравствених проблема.
Туршија, као извор ферментисаних намирница, обнавља нарушени баланс бактерија у цревима, подстичући “насељавање” корисних бактерија. На тај начин, штити се и обнавља слузница црева. Укратко, туршија најбрже и најефикасније обнавља нашу цревну флору.
Побољшава имунитет
Познато је како су пробавни и имунолошки систем повезани. Од имунолошког система зависи наше здравствено стање. Он сложеним механизмима штити тело од штетних микроорганизама и ублажава упалне процесе свих врста. Kисело поврће повећава број ћелија које природно уништавају “уљезе”.
Снижава повишен ниво холестерола
Сматра се да се конзумирањем ферментисаних производа смањују и нивои лошег холестерола у крви. До тога долази зато што такве намирнице смањују способност ресорпције холестерола у крв.
Ублажава алергије и кожне тегобе
Није случајна узречица да је кожа огледало здравља. Здрава микрофлора штити црева од токсина и тешких метала. Побољшава апсорпцију нутријената и спречава инфекције и упале. То има позитиван утицај на смањење алергије, акни, екцема и гљивичних инфекција.
Побољшава расположење
Понекад се црева описују као “други мозак”. Сматра се да се највећи део серотонина, хормона среће, ствара управо у цревима. Хроничан стрес негативно делује на цревну микрофлору. Стога свакако покушајте да избегнете стрес, а здравље црева заштитите уносом ферментисаних намирница.
Извор: Магазин Новости