Мађарска кухиња је доста калорична, зачињана и пикантна. Од намирница анималног порекла најчешће се користе свињетина, телетина, говедина и перад. Напознатији јела мађарске кухиње су гулаш, перкелт и рибља чорба. У припреми јела се
доста користи свињска и гушчија маст, бели и црни лук, павлака, пуномасни сир, ораси и мак.
Једно од традиционалних мађарских јела је и тестенина са сиром и сланином Túrós csusza. Можете сами припремити тестенину или користити куповну, запећи у рерни или све спремити у тигању.
За Турош ђусо потребно вам је:
- 600 г брашна
- 4 јаја
- со (по укусу)
- 50 г путера
- 0,5 л воде
- 0,3 дл уља
- 300 г сланине
- 300 г сира
- 3 јаја
- 2 дл киселе павлаке за фил
- 3 дл киселе павлаке за сервирање
Припремити тесто као за резанце, развући дебљине 3 мм и оставити да се мало просуши. Тесто кидати и кувати у кључалој води која је претходно посољена са додатком уља. Продинстати сланину и у њу ставити обарено тесто. Фил припремити од сира, жуманца и павлаке, а од беланаца припремити шам. Све то сјединити и преручити у ватросталну посуду која је претходно подмазана путером и посута презлом и запећи. Сервирати са павлаком и пропрженом ситно сецканом сланином.
Пријатно!