Tuesday, May 13, 2025
NaslovnaZanimljivostiTrikovi uz koje jaja nikad neće popucati pri farbanju i savet plus...

Trikovi uz koje jaja nikad neće popucati pri farbanju i savet plus – kako da znate da ste kupili sveža jaja

Bojazan svake domaćice pri farbanju jaja za Vaskrs je uvek ista – koliko će čitavih jaja ostati ofarbano i koliko još treba utrošiti uz rizik da će i ta jaja pući. Mi vam donosimo nekoliko korisnih saveta koji bi mogli da vam pomognu.

Pre svega, bitno je da voda ne vri prejako i da jaja imaju dovoljno mesta za kretanje u šerpi. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako mešaju vodu dok ne provri, zatim puste da se jaja kuvaju nekoliko minuta, pa isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata.
Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savet da će kašika sirćeta sprečiti ljusku da pukne, a drugi savet je da istu moć ima i so. Neće škoditi ni ako stavite oboje.
Iako su danas vrlo popularna bela jaja, na kojima boje uvek lepše izgledaju, treba znati da je njihova ljuska mnogo tanja, pa mogu brže da puknu prilikom kuvanja.

Ako uprkos svemu ljuska jaja na kraju ipak popuca, nemojte da očajavate: možete da ih iskoristite npr. za francusku salatu ili da ih na primer poslužite za uskršni doručak.

Kako znati da su jaja sveža?

Ako sumnjate u kvalitet jaja koja ste kupili, stavite ih u vodu pa posmatrajte da li će potonuti jer pokvareno jaje ostaje da pluta. Ako jaje stavite u posudu s vodom i ono odmah – poput kamena – potone na dno, znači da je potpuno sveže. Jaje možete da uzmete u ruku i da ga držite pored uveta. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete nikakve zvukove, jaje bi trebalo da bude friško i dobro za konzumaciju. Ako se iz jaja pak jasno čuje bućkanje, ono je najverovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

Kad razbijete jaje, ako je žumance ostalo celo i ako je čvrsto, znači da je jaje sveže, a ako se razlije, to nije dobar znak, ali ne znači da je pokvareno.

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments