Прве тиквице већ су пристигле на тезге многих пијаца. Ово здраво и хранљиво поврће из рода бундева може се конзумирати већ у мају, а представља главно јело на менију све до јесени. Чињеница је и да ово поврће садржи веома малу количину калорија (17 калорија на 100 грама) и као такво се препоручује у дијетама за мршављење.
Тиквице једемо пуњене, гриловане, припремљене на роштиљу, као састојак многих надева и мусака, али их најчешће сви похујемо. Осим основне смесе за поховање – јаја, брашно, презле, со… тајна у припреми савршених похованих тиквица јесте у маринади! Ево детаљног упутства за најукусније поховане тиквице:
Састојци: 2 средње тиквице, 5 јаја, 200 грама брашна, 300 грама презли, со, око 3 децилитра уља за пржење.
За маринаду: мало першуновог лишћа, 1 чен белог лука, 1 кашика маслиновог уља, 1 кашика јабуковог сирћета или лимун, прстохват соли.
Припрема: Тиквице добро оперите, исеците врхове и потом танким ножем сеците танке листиће. Исечене тиквице посолите и оставите 15 минута да пусте свој сок који треба оцедити. Умутите јаја, посолите и оцеђене тиквице уваљајте прво у брашно, јаја, опет у брашно, јаја па у презле.
Пржите их на средњој температури док не буду румене с обе стране. Вруће премажите маринадом: измешајте исецкано лишће, бели лук, сирће, уље и благо посолите.
Опанак, Шерпица. нет