У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе. Пут нас је довео и на југ Србије, у врањски округ где се упознајемо са специјалитетима попут ћулбастије и љутенице.
Ћулбастија
Састојци:
- 750 г јунећег или говеђег врата
- 4 дл уља
- 400 г црног лука
- со, бибер
Припрема:
Месо одвојте од костију, исеците на шницле, па зачините и помешајте с насецканим луком. Затим га премажите уљем и тако маринирано оставите сат-два у фрижидеру. Пре печења месо очистите од лука и испеците на жару. Лук ставите у посебну посуду јер ћете га касније употребити. Готову ћулбастију ставите на тањир и прелијте маринадом.
Љутеница
Састојци:
- 5-6 црвених меснатих паприка
- 2 љуте папричице
- 250 г празилука
- 2-3 чена белог лука
- со
- уље
Припрема:
Паприке скувајте у сланој води, оцедите, ољуштите (довољан је један потез), очистите од семена и исецкајте. Празилук такође исецкајте што ситније и измешајте с паприкама, па додајте уље и ситно сецкан бели лук.