Пинђур је јело сличано ајвару. Представља зимску салату од сецкане печене паприке и парадајза, зачињену белим луком и першуном. Ако волите љуто, у пинђур можете додати и мало љуте папричице.
Пинђур се прави од следећих састојака:
8 kg црвених меснатих паприка
4 kg парадајза
400 ml уља
400 ml сирћета
5 кашика шећера
2 главице белог лука
2 везе першуна
со
Начин припреме пинђура:
Паприке се прво испеку, ољуштие и очисте од семена. Потом се оставе преко ноћи како би се оцедиле. Сутадан се секу на резанце. Парадајз се прелије кључалом водом, па ољушти и исече на коцкице.
Затим треба у шерпу, додати шећер, и кувати док се маса не преполови. Тада додати паприке, уље, бели лук и першун, со по укусу, те пржити до жељене густине. На крају додати сирће и кратко прокувати.
Врућ пинђур се сипа у вруће стерилисане тегле, па га треба запећи у топлој искљученој пећници, до јутра. Сутрадан се преко пинђура стави комад целофана умочен у есенцију, па се затвори металним поклопцем, или повеже целофаном.
Опанак