U opštini Kanjiža postoje dva mesta koja su čuvena u Srbiji, ali i šire po, slatkoj i ljutoj, mlevenoj i tucanoj začinskoj paprici: Horgoš i Martonoš. Martonoška i horgoška crvena začinska paprika proizvodi se više od sto godina. Sadi se u maju, a bere u septembru i poznata je po punoći ukusa i jedinstvenoj aromi. Začinska paprika se najbolje slaže sa mesom i jedan je od važnijih sastojaka mnogih jela koja se pripremaju na ovim našim područjima, između ostalog i pasulj gulaša na kanjiški način. Čini se da je ona i glavni „krivac“ za izvanredan ukus kobasica koje se mogu probati na „Festivalu hurke (kobasica od iznutrica) i kobasica“ u Adorjanu. Pored ove manifestacije, u Kanjiži se organizuje i „Gastrofest“ i „Praznik novog hleba“.
A evo i jednog tradiconalnog recepta iz ovog kraja
PASTIRSKI GULAŠ
4 kg goveđeg mesa
6 glavica crnog luka
2 zelene paprike
2 paradajza
4 glavice belog luka
5 šargarepa
4 paškanata
1 celer
100 g masti
2 kašike mlevene paprike
1 kašika majorana
500 g tarane
biber, so
U kotlić zagrejte mast i dodajte seckani crni luk,
beli luk, seckanu papriku, šargarepu, paškanat, celer
i paradajz. Ove sastojke zajedno dinstajte, pa dodajte
mlevenu papriku. Zatim dodajte meso i dalje dinstajte 30
minuta. Nakon toga sipajte vodu, dodajte majoran i kuvajte
sat vremena. Posle toga umešati taranu i kuvajte dok ne provri.