Узливанцу je традиционално јело Буњеваца коју радо праве и остали народи по салашима, селима и градовима северне и западне Војводине. Јело је вероватно добило име по начину припреме- узливањем.
Потребни састојци:
– 3 средња кромпира
За тесто:
- 3 јаја
- 300г оштрог брашна
- 2 дл млека
- 2 дл минералне воде
- 2 дл уља
- 1 кашика соли
- 1 кашичица шећера
– 300г киселе павлаке
– уље за премазивање плеха
- Исећи кромпире на танке плошке. Од наведених састојака тесто умутите миксером, увек гледајте да вам је та смеса гушћа него као када је припремате за палачинке.
2. Науљите плех, сипајте измућену смесу и сложите кромпир али тако да га угурате на дно плеха. Када сте све послагали, са малом кашичицом додајте груменове киселе павлаке.
3. Ставите да се пече у претходно угрејаној рерни на 220 степени 30-35 минута. Готово је када благо порумени.