Традиционална узливанца: Старинско јело које су правиле домаћице са војвођанских салаша

Узливанцу je традиционално јело Буњеваца коју радо праве и остали народи по салашима, селима и градовима северне и западне Војводине. Јело је вероватно добило име по начину припреме- узливањем.

Потребни састојци:

– 3 средња кромпира

За тесто:

  • 3 јаја
  • 300г оштрог брашна
  • 2 дл млека
  • 2 дл минералне воде
  • 2 дл уља
  • 1 кашика соли
  • 1 кашичица шећера

– 300г киселе павлаке

– уље за премазивање плеха

  1. Исећи кромпире на танке плошке. Од наведених састојака тесто умутите миксером, увек гледајте да вам је та смеса гушћа него као када је припремате за палачинке.

2. Науљите плех, сипајте измућену смесу и сложите кромпир али тако да га угурате на дно плеха. Када сте све послагали, са малом кашичицом додајте груменове киселе павлаке.

3. Ставите да се пече у претходно угрејаној рерни на 220 степени 30-35 минута. Готово је када благо порумени.

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...

Пијаце радо посећују деца: Здраве навике и забава за најмлађе

Здрава исхрана утиче на правилан развој деце, али и...

Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Сва чуда која се догађају у Острогу монаси брижљиво...