Kako idu hladniji dani, domaćice češće dobiju ideje za neka topla slana peciva. Evo jednog starog i proverenog. Obožavaćete ove pogačice sa droždinom. Za mlađe domaćice, koje možda ne znaju, droždina je talog koji posle ceđenja masti i vađenja čvaraka ostane na dnu bakrača.
Sastojci:
1 kg brašna
1 kvasac
5 dl mleka
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 dl ulja
16 kašika droždine
1 jaje
Priprema:
U mlako zaslađeno mleko razmutite kvasac. Kad se aktivira dodajte ostale sastojke, pa zamesite testo. Kad se naraste, razvucite testo na pola cm debljine. Premažite ga sa 4 kašike masti od droždine, posolite, i preklopite sa svih strana kao knjigu. Ostavite da miruje 15 minuta pa ponovite postupak još 3 puta. Nakon toga razvucite testo na 2 cm debljine i isecite na kocke. Premažite umućenim jajetom. Stavite u rernu i pecite na 220 stepeni, oko 30tak minuta.
Napomena: U nedostatku droždine možete se poslužiti i samlevenim čvarcima. Za lisnatost i mekoću pogačica presudna je mast koju će prilikom pečenja da ispuste čvarci.
Prijatno!