Како иду хладнији дани, домаћице чешће добију идеје за нека топла слана пецива. Ево једног старог и провереног. Обожаваћете ове погачице са дрождином. За млађе домаћице, које можда не знају, дрождина је талог који после цеђења масти и вађења чварака остане на дну бакрача.
Састојци:
1 кг брашна
1 квасац
5 дл млека
1 кашика соли
1 кашика шећера
1 дл уља
16 кашика дрождине
1 јаје
Припрема:
У млако заслађено млеко размутите квасац. Кад се активира додајте остале састојке, па замесите тесто. Кад се нарасте, развуците тесто на пола цм дебљине. Премажите га са 4 кашике масти од дрождине, посолите, и преклопите са свих страна као књигу. Оставите да мирује 15 минута па поновите поступак још 3 пута. Након тога развуците тесто на 2 цм дебљине и исеците на коцке. Премажите умућеним јајетом. Ставите у рерну и пеците на 220 степени, око 30так минута.
Напомена: У недостатку дрождине можете се послужити и самлевеним чварцима. За лиснатост и мекоћу погачица пресудна је маст коју ће приликом печења да испусте чварци.
Пријатно!