Слаткиш настао инспирисан српском принцезом Јелисаветом Карађорђевић представља савршен спој укуса који је многе сладокусце оставио без текста.
Кремаста и богато филована идеална је за све прилике, а ми вам доносимо детаљан рецепт за торту Јелисавету.
Састојци:
за корице:
7 јаја
250 г шећера
140 г густина
сок и кора од 1 лимуна
за крем:
6 жуманаца
6 кашика шећера
пола шипке ваниле или две кашичице есенције ваниле
300 мл слатке павлаке
1 кашика оштрог брашна
за украшавање:
200 мл слатке павлаке
2 кашике шећера
2 жуманца, 200г листића или млевених бадема, ораха или лешника
100 г беле чоколаде
30 г црне чоколаде
Припрема:
Умутити чврст шам од 7 беланаца и 250 г шећера. Томе додати 7 жуманаца и измешати. Лагано у претходну масу додавати и мешати 140г густина, водећи рачуна да маса остане ваздушаста. На крају додати сок и кору од једног лимуна. Масу пећи у 4 танке корице у плеховима за Добош торту или на обрнутој страни плеха димензија 30цм x 24цм око 12 минута на 180 Ц.
Угрејати слатку павлаку са пола шипке ваниле на рингли скоро до кључања. За то време умутити пенасто 6 жуманаца са 6 кашика шећера и 1 кашиком оштрог брашна. Врелу слатку павлаку процедити у ту масу, промешати и наставити кување на пари још око 15 минута, све док крем не почне да се згушњава. Уколико се користи есенција ваниле уместо шипке, додати је у крем након кувања.
Прохлађеним кремом филовати корице у танком слоју(сл.6),сачувати мало крема за преко торте и оставити преко ноћи на собној температури да корице упију крем и омекшају. Одозго можете ставити шерпу с водом или други тежи предмет, да поравнате торту.
На крају торту премазати преосталим кремом и посути је листићима бадема или млевеним бадемима, лешницима или орасима.
Извор: Стил