Осим што је јефтиније од пасуља, сочиво је невероватно лековито, пуно витамина и драгоцених минерала, а то су довољно добри разлози да га уврстите у ваше јеловнике.
Сочиво смањује ризик од многих болести попут болести срца, дијабетеса, затим побољшава пробаву, помаже код лечења анемије, смањује ниво шећера у крви, помаже изградњу мишића…
Припремили смо вам један изврстан рецепт за јело од сочива које ћете обожавати!
Запечено леће – сочиво је јело које се припрема као пасуљ пребранац или тавче. Изузетно је укусно и калорично јело турског порекла, омиљено међу становништвом на граници Србије и Македоније.
Потребно је:
400 g сочива
150 тврдог овчијег сира
2 главице црног лука
2 празилука
2 паприке,
200 g ајвара
уље
бибер у зрну
Припрема:
Опрано сочиво налити хладном водом и оставити преко ноћи да набубри. Сутрадан променити воду па ставити да се кува на ниској температури, са мало соли док зрна не омекшају, затим га оцедити и оставити да се осуши.
На загрејаном уљу пропржити ситно насецкан црни лук и на колутове исечен празилук, када постану „стакласти” додати очишћене и на колутове исечене паприке. Динстати на умереној температури 10-15 минута, умешати оцеђено сочиво и на крају додати измрвљен или крупно нарендан сир и ајвар. По потреби налити врло мало течности у којој се кувало сочиво и по укусу побиберити.
Земљану или ватросталну чинију намазати уљем, сипати припремљену смесу и кратко пећи у добро загрејаној рерни да се ухвати танка корица. Запечено сочиво послужити топло, декорисано по жељи.
Увек можете додати добре димљене кобасице.
Јужна Србија Инфо