Saturday, April 26, 2025
NaslovnaZanimljivostiNarodna medicinaTanjir pasulja kao lek: Smanjuje rizik od raka i srčanih oboljenja, a...

Tanjir pasulja kao lek: Smanjuje rizik od raka i srčanih oboljenja, a evo i koja vrsta pasulja je najzdravija

Iako se već dugo govori da je konzumacija pasulja dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici.

Zašto je pasulj dobar za zdravlje?

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih obolenja i određenih vrsta raka. Smernice za zdravu ishranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja sedmično.

Pasulj poseduje veliku energetsku vrednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin, kao i kalijum, kalcijum, železo, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor belančevina, a za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Asortiman fitohemikalija pronađen u pasulju štiti ćelije od raka i usporava rast tumora. Istraživači na Harvardu su izjavili da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog creva.

Što to čini pasulj tako zdravim?

Pasulj je dobar izvor belančevina, i za razliku od drugih izvora belančevina, pasulj ima malo masti, te ne sadrži zasićene masti i holesterol. Jedna porcija pasulja osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima. Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.

Koje su vrste pasulja najzdravije?

Naučnici sa državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koji se mogu naći na tržištu i izmerili količinu antioksidanta u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidanta i drugih lekovitih materija, nego beli i žuti pasulj.

Evo i recepta za odličan posni, čorbast pasulj!

Svetogorski pasulj

Svetogorci za pripremu koriste: pasulj, vodu, maslinovo ulje, crni luk, paradajz, mlevenu papriku, biber, so i sušene začine.

Priprema: Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.

Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine. Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.

zenasamja.me

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments