Sutlijaš je orijentalna poslastica koja se sprema u mnogim svetskim kuhinjama. Srpski narod ga je preuzeo od Turaka i vremenom je sutlijaš postao tradicionalni srpski dezert.
Za sutlijaš vam je potrebno:
-2 dl pirinča (šolja od 2 dl kao mera za pirinač)
-trun soli
-1 l mleka
-1 vanilin šećer
-8 kašika šećera
-suvo grožđe (po želji)
-malo cimeta
Priprema:
1. 2dl pirinča operite pod mlazom vode, stavite u šerpu i nalijte vodom, tek toliko da pirinač bude preliven. Stavite da se kuva, pa dodajte trun soli. Kad provri, smanjite temperaturu, pa pomalo dolivajte još oko 1 dl vode (sve pomalo, nikako odjednom). Stalno mešajte varjačom, da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori.
2.Kad uvri sva voda, dodajte mleko, opet po malo, ne sve odjednom. Mešajte. Kako pirinač upija mleko i bubri, dolivajte još. Sutlijaš je brzo skuvan, za najviše petnaestak minuta, ali je neophodno stalno mešanje, da ne zagori… A onda:
3.Ako volite suvo grožđe, dodajte ga, da se kuva u mleku, imaće divan ukus.
4.Kad je pirinač skuvan, a mleko se zgusnulo, dodajte šećer i vanilu, promešajte još minut dva na ringli. Pre nego što razlijete sutlijaš u posudice, ostavite ga u poklopljenoj šerpi desetak minuta da odstoji.
5.Razlijte sutlijaš u čaše, i pospite cimetom.
Prijatno!