Бакини колачи и њихов мирис прва су асоцијација на детињство. Таквих старинских колача готово да више нема у савременим посластичарницама. Многи од нас више немају баке које би им спремале посластице по својим старим добрим рецептима, али су “Супербаке” решиле да њихова кухиња не буде доступна само њиховим унуцима!
Једна од “Супербака”, Светлана Чонка, најавилаје шта је главни циљ овог удружења: „Да направимо колаче од правих материјала и да ту не буде преваре, лажи, нечег вештачког. Да то стварно буду квалитетни колачи“.
„То су рецепти наших бака који су можда некада заборављени, којих нема у савременим посластичарницама“, објашњава Олга Трифуновић.
Уколико се њихова иницијатива „Супербаке“ оствари, ове пензионерке могле би ускоро у својој посластичарници да сервирају колаче.
Светлана је економиста и у пензији је већ 14 година, док је Олга радила као стоматолог до пре две године. За акцију су сазнале посредством друштвених мрежа и решиле да буду део тима.
Не одлучују се многи да се у пензији поново запосле. Али не и ове баке које са још пет пензионерки желе да покажу шта умеју. И оправдају назив „Супербаке“.
У томе им помаже Марио који је и иницијатор ове акције. Инспирисала су га бројна социјална предузећа која је виђао по Европи, али и страст према слаткишима.
„Наш следећи корак је кампања коју водимо на платформи Индигого. На тај начин желимо да прикупимо најмања могућа средства да би се отворила и опремила кухиња у којој би баке радиле и то је неки први корак, а онда неки наредни корак би био да заправо отворимо неки простор-посластичарницу у којој би се ти колачи и продавали“, истиче Марио Милаковић, покретач идеје „Супербаке“.
Током кампање која траје 12 дана прикупили су половину зацртане суме од 5.000 долара. Сви који желе да их подрже могу то учинити на интернет сајту Индигого (Indiegogo) или већ сутра на Бајлонијевом ноћном маркету
где ће супер баке представити своје колаче.
Припремила Вишња Вишњић за РТС