Staro srpsko pastirsko jelo belmuž: Za vikend posetite “Belmužijadu”, a mi vam otkrivamo tradicionalni recept star vekovima

0
3823

Belmuž je staro pastirsko jelo koje potiče još iz srednjeg veka, iz Istočne Srbije. Sprema se od samo tri sastojka – mladog kravljeg ili ovčijeg sira, kukuruznog brašna i malo soli. Vrlo je kalorično, pa se i danas kao i nekad sprema ponajviše u seoskim domaćinstvima Knjaževca, Svrljiga, Kalne, Sokobanje, Zaječara i Niša.

Za ovo jelo kažu da je “muško”, pa mu odatle i potiče naziv. Reč “bel” je lokalizam koji znači beo i ukazuje na boju sira ili mleka, dok je “muž” izraz koji označava jačinu ovog jela, koje, kako tvrde stari, daje snagu i vitalnost. U šali ili ozbiljno postoje i oni koji kažu da izraz belmuž znači muž koji je obeleo obraz i da je osnovna hrana mladoženja. I priprema ovog jela nije jednostavna. Da bi se ono uspešno napravilo neophodno je konstantno mešanje koje zahteva veliku fizičku snagu. Zbog toga ga češće pripremaju muškarci.

Tradicionalni recept za belmuž:

1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji)
150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim)
kašičica soli

Priprema: Sir se iseče na komade i stavi u šerpu (ranije se koristio kotao ili kazan), gde se zagreva na niskoj temperaturi (u suprotnom će zagoreti). Kada se sir otopi, dodajte so (procenite količinu u odnosu na to koliko je sir slan) i mešajte varjačom. Polako dodajte kukuruzno brašno i nastavite sa mešanjem dok ne dobijete čvršću smesu.

Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Mešajte još nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja.

Kada mast počne da “pliva” po površini belmuža, jelo je gotovo. Belmuž se služi uz kiselo mleko i sveže povrće – rotkvice, crni luk, krastavac…

Činjenica da je ovo jelo opstalo u Srbiji kroz vekove našla je svoju potvrdu i u tome što je belmuž postao deo Liste nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Belmuž kao tradicionalno jelo Srbi proslavljaju svakog avgusta, s početka meseca, u Srvljigu na tradicionalnoj “Belmužijadi”.

Ova privredno turistička manifestacija posvećena belmužu održava se od 3-5 avgusta. Program manifestacije čine i prateće manifestacije kao što su sabor gajdaša, izbor najlepše pastirice, domaća radinost, stara svrljiška jela, pastirske igre i kulturni program. Pored ukusnog belmuža, posetioce ove manifestacije očekuju i koncerti, kulturno – umetnički program, takmičarske pastirske igre, sajam rukotvorina kao i takmičenje u pravljenju ovog specijaliteta što je i najzanimljiviji deo manifestacije.

Saborom gajdaša balkanskih zemalja biće otvorena ovogodišnja tradicionalna “Belmužijada”. Prve večeri, nakon Sabora gajdaša Balkana, na stadionu FK Svrljig, nastupiće Ljuba Lukić, druge večeri posetioce očekuje nastup Sanje Ilića i “Balkanike”, a 13. “Belmužijadu” koncertom će zatvoriti Lepa Brena.

Organizator je Centar za turizam, kulturu i sport, a pokrovitelj Opština Svrljig.

OPANAK

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime