Vreme je dunje, te jesenje slatke i mirišljave kraljice među voćkama. Naše su bake nekada pekle piletinu uz ovu žutu voćku. Evo jednostavnog recepta za vas!
1 pile
1 kg dunja
1 kašika masti ili malo ulja
1 kašika brašna
malo šećera
so i beli biber
Način pripreme:
Pile prethodno očistiti i iseći na komade, pa naliti vodom i skuvati do pola.
Za to vreme zrele dunje oprati, očistiti i iseći na kriške. Ne treba im ljuštiti koru, da se ne bi raspale pri kuvanju.
U šerpu sipati masti ili ulja (na čemu više volite da pržite) i zagrejati. Kriške dunje prvo uvaljati u šećer, a zatim pržiti.
Ispržene dunje izvaditi iz masnoće. Na istoj toj masnoći, na kojoj su pržene dunje, sa malo brašna napraviti svetlu zapršku. Potom na tu zapršku staviti dunje, dodati piletinu sa čorbom, posoliti i dodati sasvim malo mlevenog belog bibera.
Kuvati dok meso ne bude potpuno skuvano, pa poslužiti.