Za kuglof po starinskom receptu vam je potrebno:
- 500 gr brašna
- 1 paketić kvasca (svežeg)
- 5 jaja
- 150 g putera ili margarina
- 1,5 dl mleka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 mlevenog rogača
- 2 dl slatke pavlake
- Narendana kora od limuna
- 100 gr kandiranog voća potopljenog u liker
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U malo toplog mleka izdrobite kvasac sa 1 kašikom brašna i kašikom šećera, a zatim ga ostavite na toplom da kisne. U posudu stavite brašno i napravite udubljenje u njemu. U to udubljenje dodajte cela jaja, puter i mleko, malo soli, šećer, vanilin šećer, slatku pavlaku, koricu limuna, kandirano voće i rogač.
Pomešajte sve sastojke i u to dodajte mleko sa kvascem. Varjačom mešajte testo sve dok ne počne da se odvaja od posude.
Modlu premažite uljem, u to sipajte testo i ostavite ga da naraste najmanje pola sata na toplom mestu.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i kolač pecite oko 40 minuta. Kada je kuglof gotov, pospite ga šećerom u prahu.
Izvor: Kuglof