Ovo je kolač koji se nekada često pravio u našim domovima. Žuti krem je bio veoma popularan a kolač sa orasima, osim što je ukusan važio je za “bogatu” poslasticu.
ako se odlučite da ga isprobate, ovo su sastojci koji su vam potrebni:
Za biskvitne kore:
–5 žumanaca
-200 g šećera
-200 g mlevenih oraha
-5 belanaca
-4 male oblatne/oblande
Za fil:
-200 g putera
-150 g šećera u prahu
-2 žumanca
-200 ml mleka
-2-3 kašičice kuvane kafe
-2 kašike brašna
-mleveni orasi za posipanje
Postupak pripreme:
Kore:
Žumanca i šećer penasto umutite na pari dok se ne zgusnu (nekih 15 minuta).
Belanca umutite u sneg.
Naizmenično u žumance dodajte mlevene orahe i sneg od belanaca.
Premažite 4 male oblatne i svaku kratko propecite u rerni.
Fil:
Puter i šećer u prahu penasto umutite i dodajte 2 žumanca, pa opet dobro umutite da se sve spoji.
Od 200 ml mleka odvojiti 50 ml i u to promešati brašno (da ne bude grudvica) i kafu (već skuvanu), a ostatak mleka skuvajte.
Kad provri dodajte brašno u mleko kao kad pravite puding.
Kad se puding ohladi pomešajte ga kremom od putera koji ste prethodno napravili.
Namažite fil na svaku oblatnu (koru), i pospite mlevenim orasima.
Na zadnju, četvrtu oblatnu namazati fil, pa obilno posuti orasima.
Ohladiti i ostaviti u frižider da se fil stisne.
Iseciti na štangle i poslužite.
izvor: coolinarika