Kарамелизован шећер, млеко и маст – је напитак нашег детињства. То је стари рецепт који су забринуте мајке спремале сваки пут када бисмо почели да кашљемо, осећамо прве симптоме грипе.
Постоје 3 начина да направите овај напитак:
1. Шећер, млеко и маст (свињска или гушчија)
У лимено лонче карамелизујете 2 кашичице шећера, а онда док то још ври, додате млеко па мешате док се шећер не растопи. Kад сипате у шољу, додате и кашичицу масти (свињске или гушчије) и млако пијете полагано. Укус није лош, ако се дода свињска маст.
2. Млеко, маст и мед
Млеко се загреје до кључања, а онда се дода маст. Kада се напитак прохлади, дода се кашика меда и пије се пред спавање. Ако осећате грозницу, најбоље је да се лепо умотате у ћебе и заспите одмах после овог напитка.
3. Шећер, млеко и гранчица жалфије
Шећер се карамелизује, а онда се дода млеко. Док млеко још ври, у њега се стави гранчица жалфије па се након пар минута скида с рингле, процеди се и пије се док је још топао напитак.
Пошто је ово стари народни лек, варијација има много. Поделите са нама у коментарима ваш рецепт?
(Стил.курир.рс)