У оквиру пројекта Заборављена јела Србије, обилазимо нашу земљу, истражујемо величанствене пределе и пробамо аутентичне укусе.
Пут нас је довео и у престоницу, Београд где су се у старим варошким кућама спремале ружице са безе филом.
Састојци:
- 500 г лиснатог теста
- 2 беланцета
- мало соли
- 10 кашика шећера
- 1 кесица ванилин-шећера
Припрема:
За безе масу умутите беланца са сољу у чврст снег, постепено додајте шећер и ванилин-шећер све веме мутећи, да се сав шећер истопи. Док су некад домаћице месиле тесто, сада је лакше купити готово лиснато.
Развуците га на 2-3 мм, премажите филом и пажљиво уролајте. Исеците га на шните дебљине 3-4 цм, па их поређајте у подмазан плех и пеците на 180 степени око пола сата.
И београдски уштипци су били нашироко чувени, за почетак, уживајте у видео прилогу, а онда прочитајте и рецепт испод…
Београдски уштипци
Састојци:
- 150-200 г сира
- 1 јаје
- 2 дл јогурта
- 1 кашичица соде бикарбоне
- 1 кашичица шећера
- соли по потреби
- око 500 г брашна
Припрема:
Испасирајте сир, додајте јаје и промешајте. Сипајте јогурт, соду бикарбону, шећер и со, уједначите масу, па постепено додајте брашно и замесите меко тесто које се не лепи за руке. Покријте пластичном фолијом и ставите у фрижидер на пола сата. Премесите, развуците и сеците правоугаонике. Покријте крпом. Укључите ринглу на најјаче, сипајте доста уља у тигањ и пре пржења сваку пирошку мало развуците рукама. Пирошке пржите с обе стране да буду златножуте. Одлажите их на папирну салвету да упије вишак масноће.