Kајгана од кромпира je стари домаћи специјалитет који се још увек може пронаћи по селима Србије, где се много ради и квалитетно једе.
Српском сељаку требало је ујутро да поједе нешто што се спрема на брзину а да дуго држи ситост, како би издржао целодневни рад на пољима. Сељачка кајгана од кромпира, у том смислу, права је калоријска бомба, поготово кад се удружи са домаћим кајмаком!
За ову кајгану вам је потребно:
100 г сланине,
50 г путера или маргарина,
2 кромпира,
веза першуна,
лист целера,
8 јаја,
со, бибер.
Припрема:
У половини масноће испржити претходно исецкану сланину. Кромпир исеците на танке колутове и пропржите га с другом половином масноће. Кад добије боју, додати му сецкани першун и целер. Излупати јаја, посолити, побиберити, додати кромпир, брзо промешати и све сасути у тигањ са пропрженом сланином.
Испећи омлет с обе стране, а водити рачуна да остане мек и дебљег слоја. Можете га служити топлог или хладног, уз кајмак или сезонску салату.
BastaBalkana.com