За уживање и у посту и у празницима, српска посна торта је идеална посластица!
Потребно је:
650 g шећера,
500 g млевених ораха,
пекмез од кајсије,
120 g какаоа,
екстрат од малине.
Гушће скувати 500 g шећера са мало воде и томе додати све млевене орахе. Све добро измешати, прокувати шећер са орасима док се не згусне, скинути га са ватре и масу поделити на 3 дела.
Први део обојити са 20 g какаоа, други оставити какав јесте, а трећи део обојити са неколико капи екстрата од малине.
На даску овлажену водом изручити сва три дела, па направити три листа за торту. Први лист премазати пекмезом од кајсија, преко њега ставити други део и њега намазати пекмезом, преко њега ставити трећи део и прелити глазуром од какаоа.
Глазура: Скувати 150 g шећера, додати 100 g какаоа, измешати, скинути са ватре и мешати варјачом док се прелив не згусне.
posnajela.rs