Na Petrovdan mnoge žene u Srbiji mese tradicionalnu pitu od jabuka koja se naziva Petrovača. U pripremi kolača učestvuju i deca, pa majke ovaj običaj smatraju jednim od najlepših.
U Banatu se za Petrovdan raznose jabuke “petrovače” po komšiluku ili se darivaju deca. Jabuka petrovača je srpska autohtona sorta jabuke i prva među jabukama koja rodi u godini.
Evo jednog starinskog vojvođanskog recepta za pitu petrovku odn. petrovaču:
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu
1,5 kg jabuka, najbolje petrovača, a mogu i druge sorte
cimet
šećer
griz
ulje
Priprema:
Za početak jabuke očistiti i izrendati. Uzimati po 3 kore. Svaku koru poprskati sa malo ulja i posuti sa malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe.
Na treću koru staviti rendane jabuke, malo ih poprskati uljem, posuti sa malo cimeta, jednom kašikom griza i 2 pune kašike šećera.
Možete ih uviti u jufku i staviti u podmazan pleh, a možete kore ređati i u četvrtast pleh. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peče na 200-220 stepeni.
vojvodjanskakuhinja.blogspot.rs
Ja pravim ovakvu na isti način ali bez cimeta. Šezdesetih kad sam ja bila mala u selu nije bilo cimeta, retko koja je domaćica imala taj začin i prosto kad negde probam kolače u koje ide cimet, ne mogu da ih pojedem jer taj ukus nadvlada a ne ono od čega je kolač pravljen, kao u ovom slučaju od jabuka. Pita je ekstra ali bez cimeta…