Водич за гастрономију и туризам кроз Заборављена јела Србије представља вам специјалитете домаће кухиње и туристичке атракције предела у којима су настали.
Гологлавка
Састојци:
- 500 г кукурузног брашна
- 250 г сира
- 250 г кајмака
- 3 јајета
- 1 коцкица квасца
- со
- уље
Припрема:
У брашну измрвите сир, умешајте кајмак. Додајте умућена јаја, удробљен квасац и со.
Замесите с мало уља да маса не буде житка. Сипајте у подмазан плех. Пеците око 10 минута на 200 степени.
Лења пита
Састојци:
- 600 г брашна
- 1 шољица шећера
- 250 г маргарина
- 1 кесица ванилин-шећера
- 1 кесица прашка за пециво
- 4 јајета
- рендана кора 1 лимуна
Фил:
- 1 кг јабука
- 150 г сувог грожђа
- 150 г крупно сечених ораха
- шећер, цимет
- 1 кесица ванилин-шећера
рендана кора 1 лимуна
Припрема:
Брашно помешајте с прашком за пециво. Додајте шећер, ванилин-шећер, јаја и маргарин отопљен на собној температури. Умесите глатко тесто и поделите на два дела. За фил нарендајте јабуке и ставите их на слабу ватру док вода не испари. Додајте суво грожђе, орахе, шећер, ванилин-шећер и цимет. Један део теста разваљајте, ставите у подмазан плех и испеците напола. Ставите фил и преклопите другим делом теста.
Горњи део теста можете да исечете на траке и да их укрштене ставите одозго. Допеците питу, па је још топлу поспите шећером у праху.
Колач ће дуже остати мек ако уместо маргарина узмете маст. Маст претходно морате испрати у две-три воде.