Сомборски специјалитети су веома чувени. Овај град, на крајњем северозападу наше земље, угостио је многе чувене људе из света културе, уметности, спорта. Десерт који вам препоручујемо свакако је један од најпознатијих на столу сомборских домаћица.
За тесто:
140 g шећера
5 јаја
2 штангле рендане чоколаде
2 кашике брашна
За фил:
150 g млевених ораха
мало воде или млека
150 g маслаца
150 g прах-шећера
За глазуру:
50 g чоколаде и
50 g маслаца
За украшавање:
100 g млевених ораха
Умутити беланца са шећером у чврст снег, па додати жуманца, једно по једно, и даље мутити. Потом лагано умешати стругану чоколаду и брашно. Пећи у три дела на 200°С у округлом подмазаном плеху (калупу за торту).
За фил: Попарити орахе у мало кључале воде или млека, а кад се охлади додати маслац умућен са прах- шећером. Торту филовати између слојева и споља, али тако да се одозго остави простор за глазуру од чоколаде.
За глазуру: На најслабијој ватри растопити и измешати, да се уједначи, једнаке количине маслаца и чоколаде.
За украшавање: Посути по премазу од ораха млевене орахе, језгра ораха и листове од чоколаде.
srbijuvolimo.rs