Састојци:
210 мл топле воде
110 гр смеђег шећера
180 гр интегралног брашна (може и спелтино)
4 мање рендане јабуке
200 г сецканих ораха
100 г сувог грожђа
2 кашике овсених пахуљица (или гриза )
1 кесица прашка за пециво
1 кашичица соде бикарбоне
по жељи рендана корица лимуна или поморанџе
За сируп:
200 г смеђег шећера
200 мл воде
1 ванил-шећер
по жељи мало кардамома, колутова лимуна, сока од поморанџе…
Припрема:
У суд за мешење улити топлу воду, додати шећер и добро помешати да се шећер отопи. Додати редом састојке – рендане јабуке, шећер, брашно, овсене пахуљице (или гриз), прашак за пециво, соду бикарбону, суво грожђе, сецкане орахе и рендану корицу лимуна. Kашиком или варјачом све промешати и оставити око 15 минута да одстоји.
Правоугаони калуп (28×20 цм) у који је стављен папир за печење посути са 100 г сецканих ораха. Сипати тесто у тепсију и пећи 15 минута на 200°Ц, а онда смањити температуру на 180°Ц и пећи још 15-20 минута. Оставити печен колач да се охлади у тепсији и исећи на коцке. Или га печеног извадити из тепсије, окренути, скинути папир, исећи на коцке и вратити у тепсију са доњом страном окренутом на горе, да печени ораси буду по површини.
У лончићу помешати воду, шећер, ванилу и по жељи колутове лимуна. Додала сам и кардамом, а уместо једног дела воде мало исцеђеног сока од поморанџе. Ставити лонче на ватру да течност проври и кувајте пар минута. Врућим шербетом прелијте исечени колач у тепсији. Сачекајте да се охлади и послужите.
Извор: Кулинарика