У већини војвођанских кућа овај неизоставни део божићне трпезе прави се у слаткој верзији, као сува пита са орасима. У њу се ставља новчић за који се верује да ће донети срећу ономе ко га пронађе. Једино домаћин сме да га откупи и остави на чување поред иконе. Овај новчић се чува током целе године.
Ево и рецепта за слатку војвођанску чесницу:
потребно вам је:
1 паковање кора
500 гр млевених ораха
350 гр шећера
0,5 шољице уља
2 чаше киселе воде
400 гр меда
Припрема:
Загрејте мед у дубљој шерпици док не постане течан, а уз то у једну шољицу помешате киселу воду и уље.
Измешајте млевене орахе и шећер. Коре ређајте у добро подмазан плех, тако што ћете на сваку трећу стављати фил (отприлике по 4 пуне кашике), а коре које нису филоване, попрскајте водом и уљем, а сваку другу и са медом. Када дођете до половине са слагањем чеснице, убаците добро опран новчић, па наставите слагање.
На крају оставите две коре, па их добро премажите уљем и чесницу исеците уздуж и попреко на жељену величину.
Ставите их у рерну претходно загрејану на 180 степени и пеците до 20 минута. Водите рачуна да вам се чесница не препече и извадите је чим видите да су коре добиле фину жућкасту боју.
За време док се чесница пече, у дубљу шерицу ставите остатак меда и угрејте га понови са чашом воде. Пред крај печења чеснице, извадите је из шпорета и овом је премажите, да вам колач не би остао сув.
Послужите је после божићног ручка, тако што ћете укућанима или дати да је ломе или им допустит да свако изабере своје парче, у зависности од тога колико вам је чесница сочна.