Bilo da je kuvan, svež, ribanac ili kiseo, kupus se često nalazi na trpezi, a obiluje i hranljivim i lekovitim sastojcima.
Kupus je bogat celulozom, koja poboljšava probavu, deluje povoljno na zacelivanje rana, preventivno pomaže kod prehlade i kašlja.
Evo jednostavnog recepta za sladak kupus sa junetinom:
Potrebni sastojci:
- 500 g junećeg mesa
- 1 kg svežeg kupusa
- 3 glavice crnog luka
- 2 paradajza
- 1 dl ulja
- 5 zrna bibera
- 1 veća šargarepa
- 1 paprika
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica aleve paprike
- so
Priprema:
Na zagrejanom ulju dinstati iseckan crni luk i meso isečeno na komade. Kada meso omekša dodati šargarepu isečenu na tanke kolutove i krupno isečenkupus . Posle desetak minuta dodati kašiku brašna, alevu papriku, biber u zrnu, isečenu papriku (može svežu, zamrznutu ili suvu) i paradajz (može svež, mleveni ili kuvani). Potom naliti vodom da ogrezne, posoliti po ukusu, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko pola sata.