Са првим хладнијим данима стигне нам и мноштво вируса који врло често проузрокују болове у грлу и досадан, упоран кашаљ. Било да вам је потребан сируп за умирење кашља или избацивање секрета, за вас смо одабрали обе варијанте.
Сви сирупи се праве од састојака које свака домаћица има у кући, а сирупе могу конзумирати и мала деца.
Рецепт бр. 1
Потребно:
1 лимун (може и мандарина или поморанџа).
мед
маслиново уље (или сунцокретово).
Припрема:
Исцедите цео лимун и измерите колико кашичица лимуновог сока сте добили. Колико кашичица сока сте добили, толико ставите кашичица меда и маслиновог уља. Добро измешајте да добијете чврсту масу. Сипајте у неку теглицу, добро затворите и чувајте у фрижидеру. Пре употребе добро промућкајте.
Познато је да је лимун пун витамина Ц, мед делује антибактеријски, а уље ствара заштиту (филц) у грлу који спречава надраживање грла на кашаљ, па самим тим смањује нападе кашља и умирује кашаљ.
Пошто је 100 % природан можете га узимати у току дана колико год желите.
Рецепт бр. 2
Код сувог или зрелог кашља, за умирење.
Потребно:
200 g шећера
300 ml воде
6 ловорових листића
7 прстохвата жалфије
1 кашика белог слеза
1 кашика камилице
2 cm свежег корена ђумбира
1 шипка цимета
Отопите шећер на ниској температури да добије браонкасту боју. Додајте воду и мешајте док се шећер потпуно не истопи. Ђумбир огулите и додајте остале састојке. Пустите да све ври око три минута.
Склоните са ватре и оцедите кад се охлади како бисте добили густ сируп. Сипајте га у стаклену теглицу и држите у фрижидеру.
Препоручује се да одрасли конзумирају овај сируп по једну супену кашику неколико пута дневно, а деца по једну кафену кашичицу неколико пута дневно.
Рецепт бр. 3
Потребно:
1/2 l пива
150 g шећера
Припрема:
Шећер ставити у шерпу и истопити га на тихој ватри, па кад шећер добије карамел боју сипати пиво и кувати на тихој ватри доk год се не добије густи сируп. Може се додати неколика листа домаће нане (кувати око сат времена).
Сируп охладити и сипати у теглицу и пити 3 x дневно по 1 кашику.
Рецепт бр. 4 – Чај од црног лука за искашљавање тј. избацивање продуктивног кашља
Има врло пријатан мирис, иако се прави од црног лука.
1 средња главица црног или црвеног лука са љуском
2 супене кашике шећера од трске. Уместо шећера трске може да се користи и обична бели шећер, мада је шећер од трске богатији минералима.
6 dl воде
мед, најбоље багремов
Припрема:
Ставити две кашике шећер да се лагано топе. Очистити лук тако што ћете само скинути оба врха и сачувати што више љуске, па га пресећи на пола.
Кад се шећер отопио варјачу поставите тако да додирује шећер и у моменту кад сипате воду одигните мало варјачу и тако вода неће прскати на све стране. Одмах убаците лук и пустите да вода проври. Пустите да ври 3 -4 минута. Оставите га 10 – 15 минута да се прохлади. Сипати у шоље и додати мед, јер ће се само у прохлађеном чају сачувати сви корисни елементи меда.
Опанак, Зелена храна, Бакина кухиња