Ruža, čarobna kraljica cveća, osim svoje lepote i mirisa ima i lekovita svojstva. Njene baršunaste latice skrivaju vitamine A, C i E, flavonide i ostale bio-aktivne spojeve. U narodnoj medicini ističe se i kao lek za jetru i creva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njen blagotvoran uticaj na vitalnost kože.
Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mesecima osvežite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahteva puno vremena i veliko kulinarsko umeće.
Potrebno:
Tri četvrtine činije zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža.
Dodati 4 kg limunske kiseline, naliti vode skoro do vrha. Pokriti tanjirom, ali ne poklopcem.
Ostaviti deset dana na suncu. Procediti.
Zašećeriti (koliko ima litara tekućine, toliko je potrebno kilograma šećera).
Mešati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.
Sirup uliti u flaše i dobro zatvoriti.
Napomena: Koristite samo domaće ruže, odnosno one za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima. Idealne su mirisne i grmolike baštenske ruže.