Секељи гулаш или Székely gulyás је традиционално мађарко јело, идеално за зимске дане, које је некада давно осмислио мађарски новинар и писац Székely József. Иако се изворни Секељи гулаш прави са три различите врсте меса (говедина, овчетина и свињетина), данас се најчешће Секељи гулаш прави са телетином или јунетином и свињетином.
Потребни састојци:
1/2 кг свињског меса
1/2 кг телећег меса или младе јунетине
1 кг тврдог киселог купуса
1 кашичица слатке алеве паприке
1 кашичица ситног бибера
3 главице црног лука
1 кашика свињске масти
ловоров лист
кисела павлака
Поступак:
- Ставите кашику масти у већу шерпу. Кад се маст угреје додајте лук исечен на ребарца и пропржити га да порумени, па додајте месо исечено на веће коцке. Пржите месо повремено мешајући. Пустите мало да се месо ухвати за дно шерпе, биће укусније.
- Кад месо буде запечено са свих страна поспите га алевом паприком и бибером и додајте ловоров лист. Налијте са око пола литре вруће воде и кувајте око сат времена.
- За то време исеците кисели купус на резанце (ако није рибанац) и додајте месу које се већ скоро скувало. Пустите да се све заједно кува бар још два, два и по, сата.
- Пред крај кувања проверите ниво течности у шерпи. Течности треба да буде тек мало или нимало преко купуса.
На самом крају пробајте јело и ако треба још соли, додајте.
Секељи гулаш се по правилу послужује са киселом павлаком.