Рецепт дана-Секељи гулаш: Прави зимски ручак са севера Бачке

Секељи гулаш или Székely gulyás је традиционално мађарко јело, идеално за зимске дане, које је некада давно осмислио  мађарски новинар и писац Székely József. Иако се изворни Секељи гулаш прави са три различите врсте меса (говедина, овчетина и свињетина), данас се најчешће Секељи гулаш прави са телетином или јунетином и свињетином.

Потребни састојци:

1/2 кг свињског меса
1/2 кг телећег меса или младе јунетине
1 кг тврдог киселог купуса
1 кашичица слатке алеве паприке
1 кашичица ситног  бибера
3 главице црног лука
1 кашика свињске масти
ловоров лист
кисела павлака

Поступак:

  1. Ставите кашику масти у већу шерпу. Кад се маст угреје додајте лук исечен на ребарца и пропржити га да порумени, па додајте месо исечено на веће коцке. Пржите месо повремено мешајући. Пустите мало да се месо ухвати за дно шерпе, биће укусније.
  2. Кад месо буде запечено са свих страна поспите га алевом паприком и бибером и додајте ловоров лист. Налијте са око пола литре вруће воде и кувајте око сат времена.
  3. За то време исеците кисели купус на резанце (ако није рибанац) и додајте месу које се већ скоро скувало. Пустите да се све заједно кува бар још два, два и по, сата.
  4. Пред крај кувања проверите ниво течности у шерпи. Течности треба да буде тек мало или нимало преко купуса.

На самом крају пробајте јело и ако треба још соли, додајте.

Секељи гулаш се по правилу послужује са киселом павлаком.

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...

Пијаце радо посећују деца: Здраве навике и забава за најмлађе

Здрава исхрана утиче на правилан развој деце, али и...

Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Сва чуда која се догађају у Острогу монаси брижљиво...