SALČIĆI ILI SALENJACI: Starinsko slatko pecivo

Za salčiće vam je potrebno:

  • 1 kg brašna
  • 3 jaja
  • 500 g svinjskog sala
  • 0,5 l belog vina
  • oko 10gr šećera
  • marmelada po ukusu
  • 100gr šećera u prahu

salčići

Priprema:


U činiju stavite brašno i dodajte 1 celo jaje, 2 žumanca, 20gr svivnjskog sala i kašiku šećera. U tu smesu postepeno dodajte belo vino i lagano mešajte sve sastojke dok se ne dobije glatko testo. To testo podelite na 9 jednakih loptica. Sve loptice, osim poslednje razvucite oklagijom i premažite salom. Razvučene kore naređajte jednu preko druge i tako naređano testo ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon 20 minuta, razvucite ga oklagijom. Razvučeno testo ponovo premažite salom, pa ga isecite sa četiri strane ka sredini i preklopite sve četiri strane jednu preko druge ka sredini. Zatim testo ostavite još 20 minuta i ponovo ga razvucite oklagijom. tasto premažite svinjskom mašću koja vam je preostala. Zatim testo secite u obliku pravougaonika. Svaki pravougaonik nafilujte marmeladom i preklopite. U podmazani pleh naređajte salčiće i pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Kada salčići budu gotovi, pospite ih šećerom u prahu.

Придружите се тиму успешних: Објављен оглас за закуп локала на београдским пијацама

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересована физичка и правна...

Београдске пијаце: Објављен оглас за закуп тезги, расхладних витрина и боксева

ЈКП “Београдске пијаце” са задовољством обавештава заинтересоване произвођаче и предузетнике...

Пијаце радо посећују деца: Здраве навике и забава за најмлађе

Здрава исхрана утиче на правилан развој деце, али и...

Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Сва чуда која се догађају у Острогу монаси брижљиво...