Tuesday, April 29, 2025
NaslovnaZanimljivostiNarodna medicinaPobedite mamurluk k'o od šale: Ruski narodni recept za momentalni oporavak od...

Pobedite mamurluk k’o od šale: Ruski narodni recept za momentalni oporavak od prazničnog prejedanja i prekomernog pića

Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika jedan čovek u proseku unese čak 6.000 kalorija kroz masne specijalitete i alkohol. Zato su prejedanje i mamurluk dve glavne boljke u januaru.

Ni Rusi, baš kao ni mi, ne štede na dobrom jelu i piću, naročito u danima praznika. U dane nakon Pravoslavne nove godine valja se oporaviti od silnih prazničnih slavlja, ića i pića. Osim tradicionalnog srpskog rasola, koji je domaći lek za mamurluk, Rusi nam otkrivaju još neke trikove iz njihove narodne medicine koji će vam pomoći da oporavite i očistite vaš organizam od slavskog prejedanja i prekomernog pića.

Voda između obroka

Mamurluk možete prevazići već za nekoliko sati, a prvi savet je i najosnovniji – kada se probudite mamurni, pijte običnu vodu za piće, i to tako da uzimate po jednu punu čašu vode između obroka. To će pomoći da se razrade toksini koji tokom mamurluka iritiraju želudac.

Birajte vazdušasti desert

Ako ste mamurni i osećate težinu u stomaku usled prejedanja, vodite računa pri izboru deserta jer on može biti velika zamka. Kad već ne možete bez slatkiša, odlučite se za onaj koj u sebi sadrži voće ili koji deluje lagano i vazdušasto. Izbegavajte teške kremaste torte, koje po pravilu imaju najviše kalorija.

Što se alkohola tiče, ako želite da izbegnete nepotrebne kalorije, držite se podalje od koktela. Oni su često puni šećera i slatkih sokova, pa su prava kalorijska bomba. Odlučite se za čista pića, čaša šampanjca će vam doneti 70 kalorija, čaša vina 80, a šot votke 60 kalorija!

Voda i hrana uvek usporavaju apsorpciju alkohola u organizmu. Štaviše, masna hrana štiti sluznicu želuca od iritacije i usporava apsorpciju alkohola. Zato Rusi preporučuju još jedan dobar narodni lek: pomešajte jednu kašičicu maslaca sa jednim jajetom i popijte pre zabave.

– Isto tako, nikada ne mešajte alkohol sa gaziranim pićima. Gazirana pića povećavaju stopu apsorpciju alkohola. Umesto toga, vino možete mešati sa vodom ili voćnim sokovima. Korisno je i da pre nego što popijete prvu čašu alkohola popijete čašu mleka. Ona obavija zid želuca i pomaže da se smanji prodiranje alkohola u krv – navodi portal Lovely-ledy.ru.

Odličan alat koji će pomoći da se otklone simptomi opsesivnog prejedanja tokom praznika je sveže isceđen sok od limuna, savetuje ruski naturolog i blogerka Katarina Mahnonosova.

– Pijte nekoliko gutljaja ovog soka, čistog ili razređenog sa vodom, i posle nekoliko minuta osetićete značajno olakšanje. Slične osobine imaju i semenke kumina, korijandera i anisa. Da biste dobili željeni efekat, žvaćite nekoliko semenki ili ih sve progutajte sa vodom. Ali ne zaboravite da je piće odmah posle jela strogo zabranjeno. Piti bilo kakve tečnosti dopustivo je samo 30 minuta nakon završetka obroka – napominje ova Ruskinja.

Delotvorni su, dodaje ona, i šolja zelenog čaja ili dobijanje esencije od nane.

Tu si i drugi ruski narodni recepti:

– Ako osećate težinu u stomaku i mučninu izazvanu prevelikim unosom hrane, spremite kuvano jaje. Ne, nemojte ga jesti, dovoljno je da ga stavite na stomak. Čim se malo ohladi, stavite ga na pupak. Lagano pritisnite rukom i držite u tom položaju nekoliko minuta. Toplota će pomoći stomaku da se izbori sa nelagodnostima i da eliminiše težinu, tako da jaje zapravo može da zameni običan termofor ili plastičnu bocu napunjenu toplom vodom. Ali imajte na umu da što je teži predmet, manji efekat će imati jer pritisak na stomak ne bi trebalo da bude preveliki – zaključuje Mahnonosova.

Kako da brzo očistite creva

Uzmite pola kilograma sveže šargarepe i isto toliko sirove cvekle. Povrće sitno iseckajte i stavite u neoštećenu emajliranu šerpu. Prelijte ključalom vodom tako da voda bude dva prsta iznad povrća. Zatim dodajte po jednu šaku seckanih suvih kajsija i suvog grožđa. Stavite šerpu na vruću ringlu da voda proključa. Odmah zatim skinite šerpu sa vatre. Dodajte u tečnost jednu kašiku meda i ostavite da odstoji poklopljeno 12 sati na hladnom mestu. Nakon toga tečnost procedite i pijte po pola čaše tri puta dnevno. Čišćenje creva pomoću ovog recepta traje mesec dana. Preostalu tečnost čuvajte u frižideru.
* Recept Viktorije Semjonove, stručnjak za prirodno lečenje

Koktel protiv gastritisa

Pomešajte u većoj tegli pola litra svežeg kiselog mleka i pola kilograma meda. Smesu držite u frižideru. Pijte po pola čaše svakog jutra. Ova jednostavna smesa znatno poboljšava stanje želuca.

Za dobar rad želuca

Dobro izmešajte po 100 grama putera, meda, kakao praha i dve kašike sveže isceđenog soka od lišća kaktusa aloje. Masu stavite u frižider da odstoji dok se ne stegne. Zatim izvaljajte od ove lekovite mase valjak i svaki dan, pre jela, odsecite i pojedite po jedan tanak komadić, zapremine jedne kafene kašičice.

Izvor: republika.rs/Srbin.info

Katarina
Katarina
Opančar u usponu
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

Most Popular

Recent Comments