Овај скроман, јефтин колач који се припрема у Русији нешто је потпуно другачије од свих колача које сте навикли да правите.
Доста је велик, тако да први пут можете да правите и пола мере.
Састојци за коре:
3 јаја,
250 грама шећера,
180 грама маргарина или путера,
4 пуне кашике меда,
600 грама брашна и још 100 грама за развлачење кора,
1 кашичица соде бикарбоне.
Фил:
1/4 г киселе павлаке са великим процентом масноће, најбоље милерам,
500 грама шећера.
Припрема:
Улупати јаја са шећером па ставити на пару да се кувају 10 минута. За то време отопити на лаганој ватри маргарин или путер и мед. Када прође 10 минута, све сјединити. Склонити са ватре па додати соду бикарбону и промешати. Додати пола количине брашна и добро сјединити.
Постепено додавати остатак брашна и мешати докле год може да се меша, а пред крај додати остатак брашна и умесити тесто руком. Тесто је топло и лако се меси. Ставити га у кесу и оставити тако да се потпуно охлади.
Охлађено тесто поделити на 4 дела, па један уз помоћ доста брашна развити на папиру за печење и пренети на обрнути плех. Док развијате прву кору, рерна се загрева на 180 степени.
Кора треба да је преко целог плеха, чак може мало и да пређе ивице. Ставити да се пече око 10 минута ако је плех дебљи, ако је тањи, довољно је 8. Добро пазите на време, јер ако их препечете биће превише тврде за скидање са плеха и ломиће се.
Чим извадите кору из рерне, ножем одсеците крајеве и пренесите кору на крпу. Ако правите пола мере, пеците само две коре па када одсецате крајеве, чим извадите корицу одмах је и на пола пресеците, јер како се хлади стврдњава се.
Не бацајте одсечене крајеве, јер се на крају мељу и њима се колач украшава.
Док се прва кора пече, помешајте павлаку са шећером и измешајте. Ставите у фрижидер и док будете пекли коре, повремено промешајте. Исто урадите са све 4 корице. Печене су када су лепе браон боје.
Печене корице охладите, па ставите једну по једну на тацну и филујте сваку четвртином фила. Завршите филом и поспите све измрвљеним окрајцима од кора и ставите у фрижидер да одстоји преко ноћи.
Аутор: domacirecepti.net