Шарлотка није обичан колач од јабука, већ руски чувени класик који се, притом, врло лако припрема. Бићете више него задивљени укусом ове пита – торте!
Састојци: 5-6 већих јабука, 3 јаја, 200 грама шећера, 125 грама брашна, цимет, шећер у праху.
Припрема: Укључите рерну да се греје на 170 степени, а дно округлог калупа прекријте масним папиром (или добро подмажите хладним путером). Јабуке огулите, очистите од семенки и изрежите на коцкице средње величине и послажите их директно у припремљен калуп за печење (пречника 22,5 центиметара).
Затим, мутите јаја заједно са шећером уз помоћ електричног миксера док не постану пенаста, а већина шећера се истопи. Додајте ванилу (1-2 кесице ванил шећера, по жељи) и брашно па све добро измешајте. Смеса ће бити поприлично густа. Добијено тесто сипајте преко јабука и пеците 55-60 минута.
Кад је колач готов оставите га у калупу десетак минута, а потом га окрените на тањир за послуживање тако да јабуке буду на врху. Поспите шећером у праху и циметом. Колач је лаган као перце!