Džigerica ne samo da je ukusna, već je i jako zdrava.
Oko 30 grama džigerice ima samo 45 kalorija, 1 gram masnoće, 15 miligrama natrijuma, čak 7 grama proteina, ali i 180 miligrama holesterola.
Džigerica u samo 30 grama sadrži oko 130 procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Ovaj vitamin je značajan za zdravlje očiju i može delovati preventivno na brojna oftalmološka oboljenja. Pored toga, vitamin A pruža zdravu i lepu kožu, nesmetano varenje i jača imunitet.
Jednom porcijom pileće džigerice u organizam ćete uneti i čak 20 procenata više vitamina B-12 od preporučene dnevne količine.
Folna kiselina, poznata i kao vitamin B-9, takođe se može naći u pilećoj džigerici, koja inače sadrži čak 60 posto preporučene dnevne doze ovog vitamina. Ovaj nutritijent je naročito važan u ishrani trudnica jer utiče pozitivno na razvoj ploda.
Evo i recepta za ukusan ručak!
Sastojci:
400 gr pileće džigerice 500 gr zelene paprike 100 gr. suve slanine 2 paradajza 1 glavica crnog luka ulje, začin
Priprema:
U šerpi ispržiti suvu slaninu pa kad se isprži dodati džigericu pa i nju pržiti jedno 5 min. a zatim je izvaditi zajedno sa suvom slaninom.
Na toj masnoći ispržiti na rebarca seckan luk, pa kad se on malo proprži dodati seckanu zelenu papriku , pa i nju upržiti.
Na kraju dodati na kocke paradajz i pržiti još 5 min. Zatim u to vratiti džigericu i slaninu pa prokrčkati par minuta poklopljeno. Isključiti i naša džigerica je gotova.